Gallery Project 2.0 logo

EN | NL

Juliette Polak

2
 • Onopvallend en ongeregisseerd fotografeert Juliette Polak beelden die passen in de verschillende thema‚Äôs die ze bij haar draagt. Emotie, esthetiek en schijnbare tijdloosheid zijn mijn speerpunten. Een vleug van tegenstelling, een randje van licht, een glimp van iemands leven, volledig subjectief.

  "De wereld van het beeld zegt meer dan die van het woord. Daarom werd ik van advocaat fotograaf. Welk verhaal de kijker in mijn foto's leest, het mijne of het zijne, is onbelangrijk. Met vooral associatieve beelden wil ik de toeschouwer in de eerste plaats beroeren. Wat mij inspireert is het moment waarop emotie, realiteit, esthetiek en magie samenkomen. Dat gebeurt vrijwel overal, als je er maar oog voor hebt.

  Ik fotografeer met verschillende camera's, digitaal en analoog. Veel beelden onder de noemer 'straatfotografie' maak ik met kleinere cameraatjes of met mijn Iphone. Dat doe ik als een grotere camera andere mensen opvalt, of als je ergens eigenlijk niet mag fotograferen of daar, waar ik geen enkele reactie op mij wil. Ik trek mijn beelden in bewerking zoveel mogelijk gelijk, zodat je niet meer goed kunt zien met welke camera iets gemaakt is.

  Ik heb een voorkeur voor onregelmatigheden, rauwheid en contrast. Mijn beelden zijn vaak in zwartwit en de kleurbeelden zijn meestal niet uitbundig. Extreme kleuren leiden voor mij af van de emotionele kern van de foto. Ik hou van zwartwit omdat het van alle tijden is. Zo boeit het mij bijvoorbeeld dat een echt nu-beeld soms toch de indruk kan wekken, dat het evengoed eerder gemaakt had kunnen zijn. Het benadrukt voor mij dat zoveel in het leven niet nieuw is, ook al willen we graag denken van wel.

  Er zijn mensen die iets pas hedendaags vinden als het full colour is. Ik vind het daarentegen juist hedendaags dat je met alle technieken van nu een spontaan beeld kunt maken zonder het te ontdoen van anachronismen en dat je de kijker zelf kunt laten bepalen wanneer het gemaakt is. Misschien gaat mijn beeld ook wel over iets van de kijker, in zijn nu of in zijn vroeger, zo ruim kun je het trekken".

 • Juliette polak banned or blessed ii
  Banned or Blessed II (114x114x5cm)
 • Juliette polak banned or blessed i
  Banned or Blessed I (114x114x5cm)