Gallery Project 2.0 logo

EN | NL

Stephane Noël

8
 • Stéphane Noël’s gomprints van de Cubaanse houtskoolbranders laten op ieder een onuitwisbare indruk achter. Een ontmoeting, verweerde gezichten, indringende blikken die je blijven achtervolgen en verwonderen.

  Los últimos Carboneros de Cuba / De laatste houtskoolbranders van Cuba

  Op een afgelegen plek in Cuba waar het is alsof de tijd heeft stilgestaan, leven houtkoolbranders in dorpjes waar de diep doordringende rookgeur als van een bosbrand constant aanwezig is, dag en nacht.

  De sterke tanige bewoners zijn trots op hun afkomst en hun eeuwenoude doch uitstervend beroep.Ze hebben van kinds af aan al de kneepjes van het vak geleerd van hun ouders en grootouders en houden van hun eenvoudig bestaan.

  Grote iglo’s van hout worden in brand gestoken en afgeblust met zand zoals eeuwen terug. Het is een zwaar bestaan om te werken in de rook en de extreme hitte. Tijdens het proces moeten de kolenbranders soms echt letterlijk ontsnappen aan de rook uit gevaar voor verstikking.Vooral in de nachtelijke uren ontstaat een spookachtig aandoend schouwspel wat gepaard gaat met een geweldige rookontwikkeling.

  Hoogstwaarschijnlijk is dit de laatste generatie mannen en vrouwen die op deze voor ons primitieve en eenvoudige manier hun leven leiden, zo anders dan ons mondaine leven.

  Hoe bijzonder is het dat deze indrukwekkende maar eenvoudige persoonlijkheden met hun eeuwenoude beroep voor altijd vastgelegd worden middels een van de oudste kopieerprocedés, de gomdruk.

  Een gomdruk is een vorm van chromaatfotografie voor het vervaardigen van positieven op papier, waarbij gebruik wordt gemaakt van de lichtgevoeligheid van mengsels van o.a. Arabische gom, terwijl het beeld op de oorspronkelijke onderlaag blijft.

  Deze speciale techniek bestaat uit meerdere lagen over hetzelfde beeld op vooraf geprepareerd papier. Een gomdruk is een ambachtelijk, zeer bewerkelijk en uiterst secuur werk. Stéphane Noël, geboren in 1969 in Huy in België, heeft deze speciale fototechniek in 2004 geleerd van Jean Janssis, een meester op het gebied van de gomdruk.

  Hij heeft in 10 jaar de techniek weten te perfectioneren en heeft het zijn eigen handtekening gegeven.

 • Stephane noel leonzo
  Leonzo (125x94x5cm)
 • Stephane noel caridad manos
  Caridad Manos (94x125x5cm) Nog 8 van in totaal 10 werken beschikbaar
 • Stephane noel sevejo
  Sevejo (125x94x5cm) Nog 8 van in totaal 10 werken beschikbaar
 • Stephane noel juan ii
  Juan II (125x94x5cm) Nog 8 van in totaal 10 werken beschikbaar
 • Stephane noel luis
  Luis (125x94x5cm) Nog 8 van in totaal 10 werken beschikbaar
 • Stephane noel jose
  Jose (125x94x5cm) Nog 8 van in totaal 10 werken beschikbaar
 • Stephane noel yesel
  Yesel (125x94x5cm) Nog 3 van in totaal 10 werken beschikbaar
 • Stephane noel juan
  Juan (125x94x5cm) Nog 7 van in totaal 10 werken beschikbaar